Juhfark

Kedves barátaim! Ha szaknyelven fogalmaznék, csak annyit írnék: az orientális fajhoz tartozó, hosszú, hengeres, tömött, juhfarkára emlékeztető fürtű, fehéres zöld szőlő hamvas bogyókkal.

Ez így is van. De minket nem ez érint meg. Hiszen a bor az érzékelés bibliája, kérdéseinkre válasszal bír, lelkünk belémerül, s megnyugvást nyer. A kitűnő magyar borok között talán az egyik legizgalmasabb, legnemesebb hungarikum a somlói Juhfark. Fontos vonása a magyar bor-imázsnak.

Különleges zamatát a Somló vulkáni talajától kapja. A bazalt folyamatosan mállik, az ásványi anyagok felszabadulnak, ezt a szőlő hasznosítja, ez adja minerális jellegét Juhfark borunknak, ami egyedi érték más vidékek fehérboraival szemben.

Egy hasonlattal élve: a somlói Juhfark a finom borok között olyan, mint a tepertős pogácsa a finom tészták között. Ha jó: jobb a világ minden tortájánál.

Száraz, férfias fehérbor markáns savai ellenére gömbölyű, illata a friss eperé, igazi "aranytűz" arany és tűz keveréke. Legjobb pillanataiban az idilli derűt és az elveszett aranykort idézi fel.

A hiedelem szerint: fiúgyermek születése érdekében a menyegző után a "nászéjszakák borát" somlói Juhfarkot kell inni.

A somlói bort, a Juhfarkot (mint ahogy azt valahol olvastam) az örök dolgok között kell emlegetnünk.

Először drága jó Molnár Józsi bátyám borpincéjében kóstoltam. Azóta is itt van az az íz a számban, itt ég az a tűz, ami befolyt szívembe, az az aranytűz, ami a somlói borban kiolthatatlan. Illatával, zamatával és tüzével lángol minden új és újabb ízlelés után. S aki megég e lángolástól egyszer is, az mindörökké rabjává válik.

Végezetül egy Hamvas Béla szösszenet a Juhfark csodálatáról.

"Az emberi élet legnagyobb adománya a bölcsesség derűje: a somlói bór! Mint komoly hegyi bor egyenesen az aggastyánok bora - akik talán a legközelebb vannak ahhoz a teremtő mámorhoz és kiérlelt derűhöz, amely ezt a világot megalkotta."

SOMLÓI VÉRVIRÁGOK

A régmúlt, Somlói történeteiből osztok meg egy kevésbé vidámat. Somló várura Garay János és a tüskevári öreg molnár szomorú mondáját. A Torna patak mentén, a Bükkös aljában zakatoló malmot a nép csak barátok malmának nevezte....  [... folytatás a Somlói hírszüret oldalon]

Telefon: +36 30 339 7833
E-mail: