A Somló-hegy

A bort szerető és ahhoz értő ember, ha megkóstol egy pohár Somlait, ott érzi magát a tájban, s látja maga előtt a szőlőket. A szőlőket és a tájat. Hazánk történelmi borvidékét, melynek híre Tokajéval vetekszik.

A Somló a Bakony-hegység nyugati lábainál 435 méter magasan, páratlan szépségével emelkedik ki a tájból, s vulkáni kúpja már messziről magára irányítja a figyelmünket. A valamikori vulkáni működés kemény bazalt takaróval fedte be a hegyet, ami a vulkáni talajtörmelékkel a legideálisabb talajt biztosítja a hegyen termelt kiváló fehérbor szőlőfajtáknak, a furmintnak, a hárslevelűnek, a rizlingnek és Somló különlegességének, egy igazi hungarikumnak a Juhfark szőlőnek.

A megkövesedett lávafolyások nagyszerű alakzatokkal színesítették a tájképet. Somlói túránk alkalmával elénk tárulnak az európai hírű bazaltorgonák.

Az apróbb-nagyobb szőlők, és a kis borpincék sokasága, a közülük előbukkanó kis kápolnák, az egészséges, tiszta vizű források egy különleges hangulatú, szépségével magával ragadó, kis ékszerdobozzá varázsolják a hegyet. A csúcson kilátó szökik az ég felé, tetejéről körbenézve páratlan látnivaló tárul elénk. A Somló-hegy északkeleti részén egy, a XIII. században épült vár nagyszerű látványa repít vissza minket a régmúlt csatáinak, s középkori életének pillanataiba.

A hely igazi értékét nem csak a hegy leve, hanem az itt élő emberek is jelentik. Szívvel-lélekkel kötődnek a Somlóhoz, mely ősidők óta megélhetésünk forrása. Boldogok, mert itt születtek, itt élhetnek és dolgozhatnak összeforrva a természettel, egészséges életszemlélettel és életörömmel, józan ésszel és ítélőképességgel megáldva. Nemcsak gondolkodásmódjuk egészséges, hanem ők maguk is, idős koruk és a rengeteg munka ellenére, a különleges mikroklímának, és borszeretetüknek köszönhetően. Összetartozás, egyszerűség, közvetlenség és vallásosság jellemzi az itt élőket.

Az utóbbi időben a Somlót kezdik újra felfedezni. Egyre több fiatal gazda vásárol itt szőlőt, hogy e különleges hely rabjává válva, az itteniek tapasztalatából és hitéből merítve, maguk is a szőlőtermesztés és borászat útjára lépjenek.

Aki csak idelátogat, nem marad közömbös az itt élők kedves vendégszeretete, a vidék szépsége és a somlói bor zamata iránt.

A Somló varázsa mindenkit megérint.

Lepd meg a párod egy különleges Somlói élménnyel!

Közeleg a Valentin nap! Egy kicsit másképpen......  [... folytatás a Somlói hírszüret oldalon]

Telefon: +36 30 339 7833
E-mail: